Scroll to top

Od Darwina do Straussa

U prvoj smo priči vidjeli što naši slovenski susjedi nude, no varaždinska strana kruga od sat vremena vožnje automobilom također ima svoje bisere i želi ih pokazati. U blizini nezaobilaznog varaždinskog starog grada naredali su se ateljei, muzeji, kafići… mjesta dobre energije koja nikako ne bi trebalo zaobići.  

Zeleno Kultnatura InterregDarwinovo dvorište nema neke izravne veze s dvorištem slavnog Charlesa Darwina ali ovo je varaždinsko nesvakidašnje baš kao i Darwin Butković, čovjek koji duh varaždinskog starog centra obogaćuje svojom umjetnošću. Akademski umjetnik među čijim je umjetničkim djelima zanimljivo boraviti i upijati živu, suvremenu umjetnost, nezaobilazan je domaćin. Nesvakidašnji atelje Gabriele i Darwina Butkovića dobro je utočište svima željnim odmora od žurbe ili ljetnih vrućina među skulpturama, slikama i grafikama, uz nezaobilaznu dobru glazbu i Darwinov roštilj.

Galerija Darwina Butkovića

Galerija Darwina Butkovića

Samo koji korak dalje Padovčevom ulicom dovodi nas do dvorišta punog alata, bicikala i raznih metalnih predmeta stavljenih u, za njihovu izvornu namjenu, neobičan kontekst. Cijelu je izložbu instalacija proizveo Miroslav Prikratki svakodnevno stvarajući nova djela i predmetima od željeza dajući novi život. Ta rapsodija metala jedinstvena je u ovoj regiji sa svojih pet tisuća izložaka nastalih u posljednjih desetak godina.

Cafe Strauss Varaždin

Cafe Strauss Varaždin

Caffe bar s domaćom kuhinjom? Moguće je. S meni najljepšeg varaždinskog trga, Stančićevog, ulazi se u novootvoreni kafić Strauss u čijem podrumu apetit budi degustacija domaćih prehrambenih proizvoda lokalnih proizvođača. No, bez obzira na naslov, koji na početak stavlja Darwina a na kraj Straussa, priča još nije ni blizu svom tradicionalno ukusnom kraju. Jagode i bademi čekaju u ateljeu Danijele Pičuljan gdje umjetnost postoji u zraku, samo je treba uhvatiti i preseliti na kreativnu podlogu, a tradiciju i povijest oldtajmera svake vrste strastveno će nam približiti profesor Živko Skuhala u svom muzeju stare tehnike.

Varaždinski bi kraj bilo manjkavo predstaviti bez dvije njegove poznate odrednice, gorica i klipića. Od šetnje i umjetnosti čovjek lako ogladni, a gradske je ulice u ovim toplim danima lijepo zamijeniti zelenim bregima. U Zlatnim goricama, desetak kilometara udaljenim od grada, stapaju se priroda i pogled na sve strane svijeta sa zavičajnim jelima varaždinskog kraja i ponudom bogatog vinskog podruma. „Goričnom“ radionicom izrade varaždinskih klipića i ukusnim ručkom najbolje je zapečatiti varaždinski dan i ponijeti lijepe uspomene na suradnju bliskih regija Slovenije i Hrvatske u sklopu Kultnature i projekta Zeleno želimo.

 

Cafe Strauss Varaždin

Cafe Strauss Varaždin

Živko Skuhala

Živko Skuhala

Rapsodija metala Miroslava Prikratkog

Rapsodija metala Miroslava Prikratkog

Varaždinski klipići u Zlatnim goricama

Varaždinski klipići u Zlatnim goricama

Zlatne gorice

Zlatne gorice

Atelier Danijele Pičuljan

Atelier Danijele Pičuljan

Galerija Darwina Butkovića

Galerija Darwina Butkovića

Zeleno Kultnatura Interreg

Fotografije: Dorotea Solomun

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *